Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

субота, 22 квітня 2017 р.

ВИБІР ПРОФЕСІЇ

Картинки по запросу професія вибір
Словосполучення "вибір професії" ніби вказує на ухвалене одного разу рішення, подію, що насправді не зовсім точно. Вибір професії - це, перш за все, процес, ланцюжок взаємопов'язаних кроків, що здійснюються з урахуванням різних обставин, які можна поділити на чотири групи:
1.    Плани: особисті плани людини щодо її кар'єри і майбутнього. А часто, як свідчить практика, доводиться враховувати і плани її близьких, наприклад батьків.
2.    Схильності: інтереси до певних видів діяльності, побажання.
3.    Здібності - як уже відомі їй, так і приховані, такі, що не встигли виявитися.
4.    Актуальна соціальна потреба у тому чи іншому виді професії, а також прогноз динаміки попиту на професіоналів у майбутньому.
Життя - річ складна, і далеко не завжди вищезгадані умови збігаються. Більш того, часто які-небудь з цих обставин просто не беруться в розрахунок. Вибір професії виявляється, по суті, випадковим і непродуманим, і коли це стає відчутним, людина знову постає перед проблемою вибору - продовжувати "муки", поповнити ряди безробітних, чи?.. До питання про те, чи буває пізно вибирати, ми повернемося трохи пізніше, а зараз розглянемо найбільш типові "помилки вибору" (за опитуваннями на біржах праці):
§  "Романтична" або "інтелігентна" професія. На жаль, виявляється, що для успішної реалізації себе в професіях такого роду доводиться здійснювати масу рутинних, неромантичних та іноді навіть неінтелігентних дій. Зворотний бік медалі відкрився, так би мовити. Відчуття, що без нахабної самореклами ти нікому не потрібний. Образа і біль від того, що обставини не дозволяють реалізувати себе. Типовий приклад: щорічно один тільки ВДІК випускає кількадесят кінорежисерів. Імена кінорежисерів, творіння яких доходять до глядача, можна перерахувати по пальцях. Як почувається решта? Можливо, вони могли б зняти не менш талановите кіно, але ми про це не дізнаємося...
§  "Модна професія". Величезний ризик того, що через деякий час спостерігатиметься надлишок зовсім не щасливих володарів цієї професії, а отже, безробіття і жорстка конкуренція. Закон маятника: різкий підйом - передвісник спаду. Фізики, інженери шістдесятих, економісти дев'яностих - досить багато похмурих прикладів нелегких доль.
§  "Професія, що обіцяє "великі гроші". Виявляється, що не тільки щось обіцяє, але й вимагає чимало: скаженої працездатності, ризику, товстошкірої невразливості й готовності відмовитися від багатьох інших важливих для людини речей. Наприклад, біржові гравці мусять постійно тримати "руку на пульсі" (слухавку біля вуха), приймаючи інформацію від своїх брокерів на нью-йоркській, токійській біржі... Адже це в різних часових поясах! Передчасна сивина, захворювання серцево-судинної і нервової систем...
§  "Трудові династії", або в загальному випадку "професія, як у..." . Часи і соціальні обставини, як неважко відзначити, частенько змінюються - це, так би мовити, перший сюрприз. Другий сюрприз - той факт, що немає стовідсоткових гарантій спадкоємства здібностей і схильностей, і навіть якщо хтось схожий на іншого у решті ознак, то саме у своїх професійних схильностях він може й відрізнятися.
Вибір професії - це, перш за все, ваш вибір. Обираючи професію, ви обираєте не тільки спосіб, яким ви зароблятимете на життя, але і спосіб життя. Легковажний вибір професії тільки за її зовнішніми проявами, без урахування її внутрішніх вимог, обмежень і різного роду зобов'язань - це експеримент, який може коштувати дуже дорого не тільки вам, але й оточенню. А відповідальність ляже тільки на ваші плечі.
Готових рішень ні для кого немає. Кожна людина - не стільки представник якогось "виду" або "типу", скільки вона сама. Як же може психолог-профконсультант допомогти ухвалити це унікальне, індивідуальне рішення? А ось як.
Щоб правильно орієнтуватися в просторі вибору професій, треба, щоб хтось міг надати об'єктивну і своєчасну інформацію про цей простір, весь час відстежуючи його зміни. Фахівці з профконсультування виконують цю частину своєї роботи, спираючись на багаті матеріали економічних, соціологічних і соціально-психологічних досліджень. Істотним моментом тут є те, що сучасні наукові дослідження дозволяють бачити не тільки "надводну частину айсберга" (очевидний попит на представників тієї чи іншої професії), але і заглядати значно глибше. Комплексний аналіз сьогоднішньої ситуації в освіті, в промисловості, в науці й інших сферах людської діяльності дозволяє будувати прогнози щодо потреби у фахівцях через кілька років. Навіть якщо в даний час у вас є професія, яка вас влаштовує, але соціальне замовлення на неї нестабільне (і ви вже встигли відчути це), профконсультант допоможе вам підібрати ту професію "про запас", яка щонайкраще узгоджується з вашим багажем знань і умінь, але вирізняється стабільними характеристиками потрібності в сучасному суспільстві.
Наступний аспект - це виявлення ваших здібностей і схильностей. Здібності і схильності - це не одне і те ж. Можливо, ви відчуваєте цікавість до якогось виду діяльності, але успіх у ній обійдеться вам дуже великою фізичною і/або психологічною ціною. Попередити вас про це (керуючись результатами спеціального обстеження) - обов'язок професійного психолога. Проте не варто побоюватися, що вас переконуватимуть "поставити хрест" на своїй мрії, відмовитися від власних переваг. Це зовсім не так. Адаптаційні можливості у людини надзвичайно високі, тому вам у разі потреби буде рекомендований комплекс заходів, скерованих на вдосконалення професійно корисних якостей (наприклад, тренінги розвитку уваги, творчих і організаторських здібностей, упевненості в собі тощо).
Ще один аспект діяльності профконсультанта - це допомогти вам скласти повне, різнобічне уявлення про ту професію, яка вас зацікавила. Для цього на основі опитувань професіоналів, що працюють у даний час, і матеріалів спостережень за ними психологів, ергономістів, лікарів складаються спеціальні бази даних. У них міститься інформація про потрібні знання і вміння, трудові операції, знаряддя праці, норми, оплату праці. Крім того, аналізуються дані про можливі причини неуспіху, типові ситуації в колективі, швидкість і напрямки "службового зростання", а також про найбільш поширені професійні захворювання і причини незадоволеності своєю роботою. За визначенням академіка Е.А.Клімова, декана факультету психології МГУ, завдання наукового професіознавства полягає в тому, щоб "...надати кожному можливість подумки побачити, відчути і ніби прожити в пробному порядку багато різних варіантів життєвих і трудових шляхів".
Тепер повернімося до питання про те, коли, в якому віці краще обирати професію. Відповідь, що напрошується сама собою, - "краще пізно, ніж ніколи" - все-таки вимагає деяких поправок. У пізньому зрілому і, зрозуміло, літньому віці вибирати можна, але вибирати складніше. При профконсультуванні дітей варто змістити акцент з моменту вибору конкретної професії на виявлення і розвиток їхніх здібностей, а також на різнобічне ознайомлення їх зі світом усіляких професій ("новий росіянин", "супермен" і "Міс-..." - це не професія...).
Фахівців з профорієнтації, які працюють зі школярами, в даний час у країні значно більше, ніж тих, хто консультує дорослих людей. Проте і такі все ж таки є. У пошуках як тих, так і інших доцільніше звертатися в спеціалізовані центри, як правило, організовані на базі ВНЗ та інших наукових організацій. Крім того, подібну послугу надають у низці великих кадрових агентств. Де краще - це питання індивідуальних уподобань. Діапазон цін надзвичайно широкий: як правило, від 5 до 50 у.о. Важливо заздалегідь з'ясувати, що входить до пропонованої в даному випадку процедури. Якщо вам за високу ціну пропонують узяти участь тільки у стандартизованій процедурі комп'ютерного тестування і обіцяють як результат якусь "роздруківку з рекомендаціями" - це не найкращий варіант. Формально така роздруківка може нічого не означати ані для майбутніх роботодавців, ані навіть для вас.
Окрім комп'ютерного тестування, ви маєте право розраховувати на консультацію (бесіду) з фахівцем. Не зайвим буде заздалегідь дізнатися професійний статус вашого співрозмовника і час, відведений на бесіду. За десять-п'ятнадцять хвилин навряд чи можна надати допомогу в ухваленні серйозного рішення. Там, де працює конвеєр, немає сенсу розраховувати на уважне ставлення до клієнта. Якнайкращі рекомендації вам зможе дати фахівець із психології праці, тобто професійний психолог, що спеціалізується в цій галузі. Можливо, що у ряді випадків вам, окрім рекомендацій фахівця, нададуть послуги із сприяння в працевлаштуванні (з урахуванням цих рекомендацій). Проте чи надають таку послугу і чим гарантують її успіх, варто обговорити заздалегідь.
Якщо ви ставите собі питання про вибір професії - значить, це питання для вас актуальне і вибирати треба зараз. Будь-яке серйозне рішення мусить продумано будуватися на об'єктивній інформації. Підібрати і проаналізувати її щонайкраще вам допоможуть консультанти з профорієнтації. Хотілося б побажати вам успіху. Можливо, ви розумієте успіх як вдалий збіг обставин. Але більшість обставин цілком прогнозовані, а значить, можуть бути підвладні вам. Враховуючи поради фахівців, ви рухатиметеся в просторі професій не навпомацки і не навмання, а саме в тому напрямку, в якому побажаєте. А вибір залишається за вами.

Немає коментарів:

Дописати коментар